Pálenka je ušlechtilá lihovina, která vzniká destilací zkvašeného rmutu, jenž je připraven z rozdrcených plodů nebo jiných částí rostlin. Osobitý charakter chuti získává pálenka podle ovoce, ze kterého byla připravena.
Rmut připravený z ovoce se destiluje. Vzniká takzvaný surový destilát, který se další destilací (rektifikací) upravuje na pitnou lihovinu, tato se už nepřislazuje. Po rektifikaci a případném rozředění se lihovina ukládá k dalšímu zrání. U některých druhů pálenek se k ukládání používá dubový sud, z něhož lihovina přejímá barvu a částečně i chuť.
Objem alkoholu se má pohybovat mezi 36–50 %. Jeho vyšším obsahem trpí chuť a vůně lihoviny.
Mírně léčivé účinky.
Mezi nejznámější ovocné destiláty patří:
slivovice – vyrobená ze švestek, slív nebo blum.
jabkovice – vyrobená z jablek, v luxusní formě zvaná calvados.
višňovice – vyrobená z višní.
hruškovice – vyrobená z hrušek.
vínovice – vyrobená z čerstvých vinných hroznů, v jižních zemích a na Balkáně zvaný Rakie.
persico – vyrobené z jader meruněk nebo broskví.
oskerušovice – vyrobená z plodů oskeruše. Mírně léčivé účinky.
meruňkovice – vyrobená z plodů meruněk
Komentáře
Přehled komentářů
nechápu proč zřizuješ tyto stránky když na ně sereš a tudíž máš na nich hovno,jestli to máš kvůli klikání na reklamy tak jseš pěkný vyčůránek,to ti klidně řeknu do očí a slova jsou ještě mírná poněvadž by to mohli číst i děti a dámy,čus
tohle ne
(Yarda, 19. 12. 2009 16:05)